top of page

SPISCHAK DÁVID

és a

DAVID SPISCHAK QUARTET

Spischák Dávid

Spischak Dávid

Spischak Dávid basszusgitáros, nagybőgős, zenetudós 1980. augusztus 9-én született Budapesten. Gyermekkorát és ifjúságát Budapesten és Németországban, Nürnbergben töltötte.

 

Egyetemi zenei tanulmányait 2000-től az erlangeni Friedrich-Alexander-Universität Zenetudományi Tanszékén végezte, majd Norvégiában, a Trondheimi Egyetem (NTNU - Trondheim) Zenetudományi Szakán folytatta, ahol elsődlegesen előadói képességeinek fejlesztésére összpontosított basszusgitáron és nagybőgőn. A Master of Arts vizsgát 2005-ben sikeresen abszolválta.

 

2006-ban tért vissza Budapestre, ahol azóta is különféle zenei műfajokban játszó és alkotó zenekarok aktív közreműködője. Tíz év után ismét tanulásra adta a fejét, Selmecbányán, a Jan Albrecht Zeneakadémián szerzett MA diplomát előadóművész és zeneelmélet szakon.

 

Spischak Dávid számos más formációkban is hallható, de nemcsak hangszeres előadóművészként, hanem zenetörténészként is  aktív. A Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíj programjának keretén belül megalkotja a Trautsch Károly Összkiadást, mely számos kötetben mutatja majd be Trautsch Károly, Magyarország első nagybőgőtanárának életét és műveit.

David Spischak Quartet

A David Spischak Quartet egy kiváló előadóművészek alkotta budapesti jazz formáció, mely Magyarország számos színpadán szerepelt már, sőt a közelmúltban Szlovéniában és Dél-Koreában is turnézott nagy sikerrel. Története valójában közel másfél évtizeddel ezelőtt indult, akkor még tenorszaxofon, zongora, basszusgitár és dob felállásban, majd éveken keresztül, váltakozó intenzitással működött.

 

Egy paradigmaváltás következtében az új felállás több szempontból is eltér a korábbitól: a közös zenélésben és a kreatív kapacitások kiaknázása és bővítése szempontjából is új szemlélet dominál, ami részben más, különböző elveken, folyamatokon és tanokon alapuló, olykor szokatlan műhelymunkát is igényel. A zongorát mint akkordikus hangszert a gitár váltotta fel, de természetesen ez nem zárja ki, hogy alkalmanként a zenekar egyik tagja billentyűkön is játsszon.

DSQ logo
DSCF8020.jpeg

Raboczki Balázs, a zenekar szaxofonosa is a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte tanulmányait Borbély Mihály és Elek István növendékeként és a kortárs zenén túl a balkáni, illetve a magyar és környéki népzenék iránt is érdeklődik. Számos formációban közreműködik, valamint a Jazz Friends és a Mordent Quintet zenekarok művészeti vezetője.​

A zenekar gitárosa Csizmár Zsolt, jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazzgitár-tanár szakos hallgatója, Horányi Sándor tanítványa. Jazz- és szabadzenei érdeklődése mellett rockzenészként is aktív, a Cataflamingo art-rock zenekar tagja, továbbá a Martonvásári Alapfokú Művészeti Iskola tanára.

DSCF8002.jpeg
DSCF8043.jpeg

A dobos posztot Szilágyi Márton tölti be, aki zenetanár szülők gyermekeként egészen kis kora óta foglalkozik zenével. Dobolni 14 évesen kezdett magántanároknál, majd a Kőbányai Zenei Stúdióban. Előadóművész diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte, ahol Benkó Ákos, Jeszenszky György és Gyárfás Attila voltak a tanárai. Jelenleg számos aktívan koncertező formációban hallható.

Elérhetőség:

davidspischakofficial@gmail.com

+36 30 1464505

bottom of page